Aroniabær: Det nye sunde superbær med mange fordele

Aroniabær: Det nye sunde superbær med mange fordele

Populariteten af bær i alle afskygninger er steget de seneste år – og det er ikke uden grund. Bær er nemlig spræng fyldte med vitaminer, mineraler og antioxidanter. Den øgede interesse i bær er et resultat af den sundhedsbølge, som har spredt sig over Danmark.

Danskerne går som aldrig før op i økologi, yoga og helse. Det betyder, at der er kommet en øget interesse i naturprodukter og deres virkning. I stedet for at tage diverse nærringsstoffer som tilskud til den daglige kost, er flere og flere danskere nu begyndt at undersøge, hvordan de kan indtage nærringsstoffer såsom vitaminer, mineraler og antioxidanter på naturlig vis. Det har fået mange til at undersøge, hvilke næringsstoffer de forskellige madvarer indeholder, samt hvilken virkning disse har på krop og helbred.

En naturlig kilde til sunde nærringsstoffer

I den forbindelse har mange fået øjnene op for bær. Bær indeholder nemlig en større del vitaminer, mineraler og antioxidanter per gram, end de fleste frugter gør. I både frugt og bær sidder de sunde nærringsstoffer primært i skrællen. Bærs størrelse giver derfor mulighed for en større mængde af de sunde næringsstoffer per gram. Samtidig er de hurtigere og nemmere at spise på farten.

Blåbær er et velkendt bær og en af de bedste naturlige kilder til en masse antioxidanter, vitaminer og mineraler. Idet blåbær er et af de bær med den højeste koncentration af sunde nærringsstoffer. Men den mindre velkendte bærsort aroniabær er eftersigende verdens sundeste bær. Aronia kaldes også sortrøn eller surbær og er en flot plante, som ofte også bruges til pynt.

Verdens sundeste bær

Aronia-planten hører hjemme i Rosenfamilien. Den stammer fra det østlige Nordamerika og blev i sin tid brugt af indianerne. Aronia er en smuk busk med de skønneste efterårsfarver. Planten omfatter 3 arter; Aronia arbutifolia, Aronia prunifolia og Aronia melanocarpa. I dag dyrkes aronia også i Danmark. Planten er nem at holde og kan plantes i de fleste haver. Plantens frugter er som små, runde bær, der minder om store sorte rønnebær. Aroniabær er helt mørke blå med et violet skær. Et aroniabær modnes i september og vejer ca. 1 gram.

Aroniabær er sprængfyldte med antioxidanter. Faktisk indeholder et aroniabær over 3 gange så mange antioxidanter som et blåbær. Generelt er aroniabær, det bær som indeholder det højeste niveau af vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioxidanter. Et af de antioxidanter, der findes i aroniabær, er anthocyanin, som er med til at give bærrene deres flotte violette farve. Anthocyanin nedbrydes, når det bliver udsat for varme. Derfor er det vigtigt, at aroniabær ikke bliver varmebehandlet, hvis de omdannes til for eksempel the, saft, marmelade eller pulver.

Aroniabær har en bitter og syrlig smag, der minder lidt om tranebær, dog er de lidt sødere og har en svag smagstone af brombær. Aroniabær kan sagtens spises rå og smager fantastisk i salat såvel som desserter. Bærrene kan også laves til lækker aronia marmelade, glace og koldpresset saft for eksempel sammen med kirsebær eller æbler. Aronia marmelade og saft har en holdbarhed på 3-4 måneder, da bærenes indhold af antioxidanter vil henfalde herefter.